[...] sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-9 i omega-6, a za mało omega-3. Wiele gatunków ryb jest skażonych rtęcią, ołowiem, arsenem, kadmem itd. Np. zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g), pochodzącego od azjatyckiego wytwórcy, o zawartości ołowiu szacowanej na 100 μg/kg, dostarcza 12500 μg, czyli 12.5 mg ołowiu (norma dla [...]
[...] spania na ziemi i to mocno skróconego. Ponadto konkurencje wodne są rozgrywane bez przerwy, a te na hali są umilane np. staniem w podporze przodem na rękach. Jeśli ktoś odda puszki z niezjedzonym prowiantem, spodziewaj się, iż przez cały dzień będziesz musiał nosić w plecaku wielki kamień. Spodziewaj się, iż będziesz maszerować do pasa w wodzie w [...]
[...] klonowy 20 g Energia i makroskładniki 475.6 kcal Białka: 20 g Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 62 g Obiad Tofu w sosie pomidorowym z makaronem Tofu naturalne 90 g pomidory z puszki 150 g cebula 80 g pieczarki 100 g oliwa z oliwek 5 g makaron penne 80 g Energia i makroskładniki 489.8 kcal Białka: 28 g Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 66 g Kolacja [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] własne zdrowie. Czasami jednak warto się zatrzymać i zastanowić, z czego wynikają te ostrzeżenia. Część z uczestników badania piło dwie porcje (dwie butelki lub dwie puszki), a część po jednej. Po dwóch godzinach przeprowadzono testy. Analizy składały się z bardzo czułych testów moczu na stężenie BPA i oceny spoczynkowego ciśnienia krwi [...]
[...] jest fakt, że zawartość witamin w warzywach mrożonych może być większa niż w tym samym, ale świeżym produkcie przechowywanym w domu przez kilka dni. Kontrowersyjne są za to puszki (choć nie tylko, bo temat dotyczy wszelkich opakowań). Ich zaletą jest szczelność, odporność na wysokie temperatury i możliwość długiego przechowywania żywności. [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
[...] gotowania i przygotowywania. W praktyce oznacza to, że możemy zdecydować się na przykład na spaghetti z makaronu z pszenicy durum podane z sosem z pomidorów krojonych z puszki, kukurydzą i tuńczykiem, zamiast trudnych do zrealizowania klopsików, które wymagają długotrwałego formowania i smażenia. Wartość energetyczna diety Chociaż już wiemy, [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
[...] w legalnym wspomaganiu wysiłku. Sięgaj po chude kawałki wołowiny 3-4 razy w tygodniu. Szpinak Każdy kojarzy zapewne Popeya z wielkim bicepsem wcinającego szpinak z puszki. Szpinak, podobnie jak wiele innych warzyw, powinien zostać uwzględniony w dietach ukierunkowanych na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej. Zawiera całkiem spore ilości [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] nigdy w żadnym opracowaniu nikt nie wspominał, by białko serwatkowe mogło być źródłem rtęci i ołowiu. Świetnym źródłem rtęci i ołowiu są ryby, np. tuńczyk. Zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g) o zawartości ołowiu szacowanej na 4,2 mg na kg, pochodzącej od podejrzanego wytwórcy, dostarcza 0,525 mg ołowiu. Paiva EL i wsp. oszacowali, iż [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] tą informacją w świat, z triumfalnym „hurra, wiedziałem”, muszę dodać: nie tak szybko! Wspomniany mężczyzna, który doznał ostrej niewydolności wątroby wypijał 3 puszki napoju energetycznego dziennie (kilkaset ml). No dobrze, ale … ten facet dodatkowo wypijał litry piwa. Co tydzień w trakcie weekendu wpadał w ciąg alkoholowy, a [...]
[...] to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego taka woda może się przydać? Podsumowanie Jaja w diecie mięsożerców są niezastąpione nie tylko podczas [...]
[...] Inni naukowcy szacują, iż codziennie człowiek otrzymuje nawet 200-300 μg ołowiu! Ponadto istnieją produkty przekraczające normy w kolosalny sposób, np. zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g) pochodzącego od azjatyckiego wytwórcy o zawartości ołowiu szacowanej na 100 μg/kg dostarcza 12500 μg, czyli 12.5 mg ołowiu (norma dla mężczyzny [...]
[...] fit zupa z dyni piżmowej i batata. Składniki na 2 porcje: 500 gr dyni piżmowej 400 gr batata 200 gr piersi z kurczaka bez skory 20 gr mleczka kokosowego 50 gr ciecierzycy z puszki przyprawy: curry, kurkuma, chilli, czosnek, bazylia, sol himalajska i pieprz czerwony ok. 400 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Dynie kroimy na [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety stosowanych przez sportowców. Nie znajduje się na liście środków zakazanych, nie ma żadnych przekonujących dowodów na to, iż jest szkodliwa dla zdrowia (choć krążyło na ten temat masę teorii). Obrót monohydratem kreatyny w USA osiągnął nieprawdopodobny wzrost z 50 mln dolarów w 1996 roku [...]